Make your own free website on Tripod.com
Stadspost

Apeldoorn

Home
Apeldoorn
Geschiedenis - History
LINKS
Photo Album
Duitsland - Germany
(Indonesia) Pos Kota Bandung
Reli Post Nederland
Artistamps I
Artistamps II Joost Veerkamp
Contact Me
Regiopost
Stadspost Schoonhoven

Stadspost Apeldoorn
stadpostapeldoornwkoslo.jpg
World Championship Ice-skating Oslo 1970

Stadspostdiensten hebben sinds 1983 het druk gekregen. Er zijn er begonnen en weer opgeheven, maar velen bestaan nog steeds, en leveren ons allerlei zegels voor onze thematische verzamelingen.

Stadspost Apeldoorn
stadspostapeldoorndonbosco.jpg
Don Bosco FDC

Apeldoorn. Een van de stadspostdiensten die al lange tijd bestaat, is die van Apeldoorn, en ik mag zeggen dat het een van de beste is wat betreft zegel design. Tante Pos kan daar nog wat van leren. Niet alleen worden er schitterende zegels ontworpen, de Apeldoornse stadsdienst houdt zich over het algemeen aan onderwerpen gerelateerd aan Apeldoorn of de regio, en in andere gevallen aan gebeurtenissen met landelijke betekenis.
 
De zegels en FDC voor de herdenking van Don Bosco, zijn daar een prachtig voorbeeld van.  Maar ook de zegels voor het WK Schaatsen mogen er wezen.

Stadspost Apeldoorn
apeldoornvincentvangogh.jpg
Vincent van Gogh

De uitgave met portretten van Vincent van Gogh is eveneens een serie met smaak. Lang voordat de Nederlandse PTT kwam met zegels, had de Apeldoornse Stadspostdients al aandacht geschonken aan deze zo belangrijke Nederlandse schilder. Overigens niet zonder reden, Vincent heeft in de regio geschilderd.
 
Natuurlijk, ik weet wel, de PTT kan niet aan ieder onderwerp aandacht schenken, en meestal wordt gewacht tot een jubileum om tot een uitgifte te komen.
Echter, wanneer gekeken wordt naar de keuze van de onderwerpen van de PTT, mag wel eens de vraag worden gesteld waar de keuze van afhangt.... geld misschien?
 
Oh ja, je moet meestal bovendien al dood zijn, maar gelukkig is men van die regel de afgelopen jaren wel afgeweken (o.a. met voetbal en schaatsen).
De designs van de afgelopen jaren zijn evenmin om over te juichen. Uitzonderingen daargelaten van het Koningin Wilhelmina velletje, en de 4 Vorstinnen zegels.

Stadspost Apeldoorn
carnaval.jpg
Carnaval 1981

Enkele andere uitgaven noemenswaardig zijn bijvoorbeeld de zegels en FDC naar aanleiding van het elfjarig bestaan van de Carnavals Vereniging. Natuurlijk, geen 10 of 25 jarig jubileum! 11, het 'gekkengetal' heeft hier zijn volle betekenis, en dus is het 't 11-jarig jubileum wat hier gevierd wordt.
 
Twee andere uitgaven uit het jaar 1988 verdienen eveneens onze aandacht. Kerken en molens op zegels. Nou weet ik niet of er in de omgeving van Apeldoorn veel  molens zijn... dat zou ik na moeten gaan bij de Nederlandse  Molenstichting, maar het zijn twee  eenvoudige en mooie series.

Stadspost Apeldoorn
apeldoornchurches1988.jpg
Kerken

Stadspost Apeldoorn
apeldoornwindmills1988.jpg
Molens

Alles over stadspost en stadspostzegels